Naar bed! 

Wist je dat slapen nog belangrijker is dan goed eten en bewegen voor je gezondheid? Slaap is onontbeerlijk om goed te functioneren.  Hieronder een aantal voordelen van een goede nachtrust.

Slaap gebrek

Slaap is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en geest. Het reguleert je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel naar behoren werkt. Slaapgebrek zorgt ervoor dat je prikkelbaar en ongeduldig bent. Het beïnvloedt zelfs je gevoel voor humor.

Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moeite hebt met het concentreren op taken, het herinneren van zaken en het maken van rationele beslissingen. Bedenk eens hoe dit je productiviteit op werk belemmert.  Te weinig uren slapen, beïnvloedt de wijze waarop je lichaam voedsel verwerkt. Op de lange termijn kan dit zelfs tot onnodige extra kilo’s leiden.

Het blijkt dat het krijgen van voldoende slaap invloed heeft op je levensduur. Het heeft zelfs meer invloed dan gezonde eetgewoontes, genoeg bewegen en erfelijkheid. Slaapgebrek kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je meer kwetsbaar wordt voor virussen en bacteriën en dus meer vatbaar voor ziekte.

Nachts vernieuwen huid- en haarcellen zich. Door slaapgebrek verstoor je dit proces.  Een goede nachtrust wordt dan een echte schoonheidsslaap.

Ernstig slaapgebrek heeft hetzelfde effect als alcohol, je reactievermogen vertraagt. Je kunt je voorstellen hoe gevaarlijk het is als je in een dergelijke toestand gaat autorijden, sporten of andere activiteiten onderneemt waarbij concentratie en coördinatievermogen nodig is.

 Slaap tips

Ken je de term slaap hygiëne? Dit heeft niets te maken met een schone slaapkamer of  een douche nemen voordat je gaat slapen, maar alles met gezonde slaapgewoonten.

Slaap voldoende, maar wat is dan genoeg? Veel mensen houden zich vast aan het slaapgemiddelde van ongeveer 8 uur slaap per nacht. Maar sommige mensen hebben gewoon genoeg aan zes uur slaap en als dat voor jou zo is, hoef je ook niet langer in bed te liggen.

Een powernap is goed maar niet te lang. Als je een nacht niet goed geslapen hebt, ben je begrijpelijkerwijs overdag vaak moe. Het kan dan verleidelijk zijn om overdag een dutje te doen. Het probleem daarmee is dat je dan in de avond weer moeilijk in slaap kunt komen. Een powernap van maximaal 20 minuten voor vier uur in de middag is wel effectief.

Zorg dat  je sportactiviteiten goed plant want sporten kan zowel een positief als een negatief effect hebben op je slaap. Als je gaat sporten vlak voordat je gaat slapen, zal het in de meeste gevallen een negatief effect hebben op je slaap. Wanneer je eerder op de dag gaat sporten, zal dit echter vooral een positief effect op je slaap hebben. Simpelweg omdat het er voor zorgt dat je extra moe bent.

Gebruik de slaapkamer waar deze voor gemaakt is. Een slaapkamer is gemaakt om in te slapen en in te vrijen en verder niets. Neem je telefoon niet mee de slaapkamer in en haal je TV ook weg. Alles wat je af kan leiden van je slaap, zou zich niet in je slaapkamer moeten bevinden.

Veel mensen liggen in bed te piekeren. Het behoeft geen uitleg dat dit je uit je slaap houdt. Een manier om dit te voorkomen is het houden van een piekerkwartier. Dat houdt in dat je voordat je gaat slapen even een moment neemt om je problemen uit te schrijven en oplossingen te verzinnen. Door er zo constructief mee bezig te zijn, zul je zien dat het je ‘s nachts minder bezig houdt zodat je beter in slaap kunt komen.

Niet roken, geen alcohol of cafeïne drinken kun je beter niet kunt doen. Cafeïne en nicotine zijn stoffen waar je energie van krijgt. Alcohol wordt veel gebruik om in slaap te komen. Het is dan ook een middel dat verdooft. Het zorgt er echter vaak wel voor dat je minder goed doorslaapt. We raden het gebruik van alcohol dan ook uit voordat je op bed gaat.

Actietip

Verander je slaaproutine met 1 gezonde slaapgewoonte per keer en doe dit in kleine stapjes. De kans op het succesvol aanpassen van je gedrag en beter slapen is dan veel groter.

NEEM CONTACT OP

SOCIALS